4/05/2012

Veľkonočná focaccia a iné radosti


Už dávnejšie som obdivovala túto nádhernú nadýchanú kysnutú focacciu a zberala sa vyskúšať ju. Predpremiéru mala tento týždeň a na veľký piatok bude pre veľký úspech repete. Iste viete, že focaccia je druh talianskeho tradičného chlebíka - placky, s dierkami na povrchu , ktorý sa pečie na celom plechu. Pridávam len zopár fotiek, na pôvodnom linku sú nádherné zábery celého postupu.


Deň vopred:

Zamiešajte si kvások z nasledovných surovín:

2,5 hrnčeka chlebovej múky
1,5 hrnčeka vlažnej vody
½ lyžičky sušených kvasníc

Keď cestíčko začne vykazovať prvé znaky kvasenia – bublinkovanie, môžete ho odložiť   odpočívať  do rána do  špajze, občas môžete premiešať.
Zároveň si pripravte bylinkový olej. Mierne zohrejete zohrejete  1 šálku olivového oleja a pridáte bylinky podľa vlastnej chuti. Ideálne sú čerstvé, ja som chcela dať rozmarín, no mala som len sušený. Do druhého dňa bol olej i tak krásne rozmarínovo voňavý. Ráno som potom k nemu pridala 1 nasekaný strúčik čínskeho cesnaku.

Na druhý deň :

Kvások nechajte v kuchyni 1 hodinu predtým, ako s ním budete ďalej pracovať. V miestnosti by nemal byť prievan a chlad, ako vždy, keď pracujeme s kysnutým cestom.
Do veľkej misy, kde budete cesto miesiť pridajte ku kvásku 3 hrnčeky chlebovej múky (preosiatej, cez noc odpočívajúcej v kuchyni pri izbovej teplote), 2 lyžičky soli, 1 a pol lyžičky instantného droždia, 6 lyžíc olivového oleja, 1 šálku vlažnej vody. Môžete uliať menšiu časť bylinkového oleja, prípadne dochutiť  semienkami podľa vlastnej chuti, či do chrumkava opečenou cibuľou.  Ja som chcela cesnakovo – rozmarínovú focacciu, takže som ďalej  nedochucovala, možno inokedy.

Dobre vymiešané cesto necháte kysnúť, najmenej 2 hodiny v teple. Následne  s ním pracujete – prekladáte ho ako obálku, viď foto tu...v závere ho preneste na  plech vyložený papierom. Dajte zohrievať rúru , na 220 °C. Na plechu ho oblejte časťou bylinkového oleja a roztláčajte do strán, robte prstami doňho dierky. Nechajte ešte odpočívať a kysnúť, aj pol hodinu. Pred vložením do horúcej rúry ho ešte raz prelejte zvyškom bylinkového oleja a znovu prevzdušnite dierkami pomocou prstov. Posoľte hrubozrnnou morskou soľou. Prípadne môžete pridať čierne  olivy. Keď znovu podkysne, vložte ho do rúry. Prvých 15 minút som ju piekla na 220°C, potom som teplotu znížila na 180°C a dopekala cca 30 minút.

Bola výborná, už sa tešíme na repete.





 Slniečko  slniečkuje, trávička začína vykúkať a nás to veľmi teší. 

Užívame si prvé drobcove kroky vonku:








 

12 komentárov:

  1. Krásne sa Ti podarila a rovnako krásne sa Ti podaril drobec : )

    OdpovedaťOdstrániť
  2. chlebik bol vynikajuci:) (ze gordon :) ) matulko je uzasny, tie jeho predne zubaciky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Simca, opakovany bol este lepsi! doplnim recept o informacie :) cmuk,pa :)

      Odstrániť
  3. Foccacia se Ti opravdu povedla. Maličký je k zulíbání, no prostě ňuňánek. :-D
    Andrejko, přeji Ti pohodové a radostné Velikonoce prožité s rodinou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka, dakujem krasne. Podobne aj Tebe prajem nadherne sviatky, vela oddychu a pohody :)

      Odstrániť
  4. jeeejo, aké krásne fotky, a focaccia sa Ti teda vydarila :)) krásnu Veľkú Noc, Andrejka :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Andurejka :) druha bola este lepsia. povodne cesto je redsie,aj ked nakysne; prvy krat som ho este zahustovala mukou, placka bola suchsia, chrumkavejsia. ale druhy krat som ho rovno z misy vykydla na plech, vyliala olej, popichala a roztlacila prstami,nechala podkysnut a bola najsamlepsia, makkucka, nadychana :)

      Odstrániť
  5. Focacciu robím 2-3x v týždni. S dcérou ju zbožňujeme: "čistú" alebo aj plnenú (sušené paradajky - čierne olivy, navrch rozmarín)- (bazalka - cherry paradajky - strúhaný syr). Dnes som naplnila aj mladou cibuľkou a je to chutný cibuľový "koláč".

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ano Zuzka, verim ze cista ale aj so spominanymi naplnami chuti skvele :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hop Over To This Site

    Have a look at my blog post :: seo for lawyers
    Here is my blog : lawyer lead generation

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Lawn Urban center Burial plots Lucknow- The rejuvenating solution to live a
    natural located in the midst of dynamics

    Also visit my blog leads for lawyers
    Also visit my homepage attorney leads

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: