7/23/2013

Čučoriedkovanie




Dostali sme dva poháre čerstvo nazberaných čučoriedok. (Ďakujeme, Robo☺) Čo s nimi? Zaváram nerada, napadlo ma spraviť  kysnutý koláč, ako z  Kohútky, kde robia senzačné borúvkové knedle, koláče, a čo ja viem čo ešte.


Na 32 okrúhlych koláčikov  s tvarohovým krémom, čučoriedkami a posýpkou  o priemere 10 cm (4 plechy) + 1  čučoriedkový koláč  s posýpkou na celý plech som spotrebovala:

Kysnuté cesto:
500g hladkej múky špeciál
500g polohrubej múky
1 vajce
2 žĺtka
1/2 l mlieka
40 g kvasníc
3 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica soli
125 g masla

 1,4 l čerstvých čučoriedok

Tvarohový krém:
500 g mäkkého krémového tvarohu
2 vanilkové cukre
sneh z 2 bielkov

Posýpka (od oka):
125 g masla
krupicový cukor
hrubá múka
štipka soli

Postup:

Do veľkej misy preosejem obe múky, osolím, premiešam, vyhĺbim v strede väčšiu jamku na kvások a po krajoch jamky na vajíčko a žĺtky. Do jamky rozdrvím kvasnice, posypem cukrom a zalejem časťou vlažného mlieka. V zvyšku mlieka rozpustím maslo a keď vzíde kvások, cesto vymiesim a nechám odpočívat a kysnúť pod utierkou cca 2 hodiny.

Rozdelím na 4 časti, každú vyvaľkám a veľkým pohárom (na puding) vykrojím 8 koliesok. Odkrojky odkladám- na záver ich spojím a vyvaľkám základ pre  veľký koláč na celý plech.

Plním - viď fotky, pečiem vo vyhriatej rúre na 200°C do zlatista, voňava. Čučoriedky možno nahradiť ríbezlami, jostami, marhuľami, broskyňami,  jablkami.

Chutí ako od babičky.





...a šťastlivo sme skolaoudovali



lovestory 










27 komentárov:

  1. kolaciky vyzeraju uzasne, mnamky :-) a fotolovestory - nemaju chybu :-DDDD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Leni,o chvilu budeme na nich musiet davat pozor..minule som videla taky pekny hudobny klip s takymto kamaratstvom od detstva ;)

      Odstrániť
  2. Helen dakujem,a odlezane do druheho dna chutia fantasticky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adka kolaciky ukazkove, mnam, kysnute pre mna to najsamnaj co existuje :) a fotecky.... krasne, Nelka s Matejkom no coment :) su strasne zlati, kamosi a krasne darceky si podostavala (teda tipujem, ze su to darceky) dokonca je tam jeden moj napad ..., tak nic :) tesim sa aj ja konecne, dufam v auguste sa to podari :* Citim z teba, ze si tam kde si mala byt,... tak celkovo...♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Maruska dakujem. Som v pohode, uzivam si kazdy den, tesim sa z malych radosti zivota - obden tu leti bocian ponad nase hlavy,nadherny,velky..motyle tu poletuju v hufoch, bylinky rozvoniavaju,cvrcky vyspevuju atd atd :) Neli&Matej -od malicka sa zasiju na kazdom vyvare, vacsinou sa valaju na posteli :))) som zvedava ako budu pokracovat..ano,su to niektore z viacerych krasnych darcekov,ktorymi nas nasi priatelia velmi potesili:))aj ja sa na teba hrozne moc tesim,cmuk***

      Odstrániť
  4. Zasa krasne fotky a kolace vyzeraju uzasne sviezo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miska dakujem,tento recept na kysnute je vyborny a cesto je makkucke,cucoriedky uzasne..ked ten kolac jem,ocitnem sa v inej dimenzii a vravim si, ze stoji za to zit :)

      Odstrániť
  5. No Adi, tak toto je ovocie, ktoré práve my tuná na juhu nemáme. Len bezpohlavné kanadské čučoriedky totálne bez chuti a zápachu. Pripomenula si mi vôňu a chuť fantastických borúvek, čo sme zbierali ako deti v juhočeských ihličnatých voňavých lesíkoch v machu. Celí zapapraní od modrej farby – ruky, košíky, jazyky. A potom fantastické borúvkové knedle a borúvkový kysnutý koláč. Jedny z mojich najkrajších spomienok na detstvo, babičku, chalupu.
    Čučoriedky sú také vaše severské zlato - hneď by som brala aj čo najmenšiu zásielku. Niekto s čučoriedkami a importom do BA by nebol? ;-) Broskyňový či marhuľový barter :-P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) Katka, dakujem za navstevu. My sme tiez chodili na celodnove vypravy za nimi,najprv prispata cesta busom pod javorniky, prudke slapanie lesom a potom celodenna oberacka.navratom domov pre nas deti hasla, ale mamina casto do neskorej noci cistila,zavarala...cucoriedky su male poklady. na tej kohutke presne robia tie genialne moravske boruvkove knedle. aj ten kolac. nase cucoriedky sme minuli,ked by bol prebytok, ohlasim sa ti :) dakujem za maily, broskyne by som brala,len nemam momentalne mozno dopravy sem. pozdravujem Ta!

      Odstrániť
  6. Z těch fotek přímo sálá domácí klid a pohoda :) Jsou krásné :) Co se týče těch koláčů - podobné vždycky pekla babička a já je úplně zbožňovala :) Zkusím je taky upéct :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. drzim palce Mida, tento recept by sa mal podarit:) a dakujem krasne :)

      Odstrániť
  7. krásne koláčiky ako od babičky, ja som do pečenia momentálne lenivá, ale keď skončia tieto horúčavy hneď sa do toho dám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Bibka. nastastie na dome tie horucavy tak nevnimame,chlapci su momentalne nachladnuti,tak pokial nemusim,ani nos nevystrcim z domu,mne staci teplota do 25 stupnov max.

      Odstrániť
  8. prosil bych zaslat balíček pro ochutnávku do Prahy :) borůvky a tvaroh, to je moje! vypadá to krásně, F

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mňam mňam mňam, to sú ale MŇAMOTYYYYYYYYYY :-) Andrejka, na KOhútke sme boli a parené buchty s čučoriedkami sú na 1!!! Krásne fotografie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vdaka Zuzi, na kohutkej je perfektne,vsak :)kolaciky boli mnam mnam, skoda ze uz je po nich:)

      Odstrániť
  10. Krásne koláčiky. My tiež nezavárame, ale o to viac mrazíme :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Jaaaj Andrejka až sa mi slinky zbiehajú...aj ja robím tie koláče len trooošičku asi zložitejšie, tvaroh balím do cesta. Skúsim to raz tak ako ty :-) Koncom týždňa ideme na hubostretko na Oravu a mame tam sľúbené čučoriedky, ach ako sa tešííím. Pozdravujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. skus Majka. ako stretko,idem k tebe nazriet,ci si dala nejaky report. a dakujem :)

      Odstrániť
  12. Borůvky miluju, hned bych si dala. A dětičkám to moc sluší.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. no comment. Nádherné fotky, povedené koláče a krásné dětičky. Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
  14. dobrý deň, odporúčam včera som ich skúšala a sú skvelé robila som len polovičnú dávku a menšie koláčiky, ale úplne super :)))) krásny web :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  15. krásne, zbiehajú sa mi slinky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Toto vyzerá byť naozaj veľká mňamota! ;) Krásne pohodové fotografie, super!

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: