8/14/2014

Tvarohové šúľance so strúhankou



Čaká nás zaujímavý a výnimočný predĺžený víkend. 
Vyrážame na východ Slovenska, 
do vinohradníckeho krája, 
nazrieť do  chýrnych tokajských gazdovských pivníc. 
Budeme hodovať a piť miestne mocné víno. 
V ďalšom poste sa pokúsim sprostredkovať vám naše zážitky a dojmy, nenechajte si to ujsť. 







Ešte predtým bleskový recept. Na internete aj v kuchárskych knihách ich nájdete desiatky, rozdiely minimálne. Pripravíte ich  jednoducho, čo je niekedy veľkou výhodou.





Tvarohové šúlance so strúhankou

Ingrediencie na porciu pre dvoch dospelých:

1 balenie Olešnického tvarohu premium (230g balenie)
180 g polohrubej múky
1 vajce
štipka soli

100 g masla
2-3 polievkové lyžice trstinového cukru
5 polievkových lyžíc strúhanky

Postup:

Do misky odvážim múku, ktorú premiešam so štipkou soli. Rozdrobím do nej tvaroh. Prihodím jedno vajce. Rukou vymiesim cesto, kým sa ingrediencie nespoja do jednej kompaktnej masy. Nechám 5 minút odstáť. Medzitým už dám variť vodu, posolenú 1/2 čajovou lyžičkou soli. Starostlivo si umyjem ruky. Z cesta odštipkávam kúsky. ktoré šúľam medzi dlaňami do tvaru šúľancov. Ide to veľmi rýchlo, cesto sa nelepí, pekne ho spotrebujem do poslednej omrvinky.


Šúľance vhodím do vriacej vody a občas vareškou premiešam. Súčasne v panvici na sucho na strednej teplote opekám strúhanku. Keď zavonia a začne naberať farbu, pridám cukor a miešam. Keď cukor povolí a cela zmes chytí  svetlú hnedú farbu, zhrniem ju na jeden bok panvice a v ďalšej časti panvice nechám na najnižšej teplote roztápať kúsky masla. Akonáhle šúľance vyplávajú na povrch, povarím ich ešte tri minúty a následne zlejem z vriacej vody do sita a presypem  do panvice so strúhankou. Premiešam a podávam.

Do polhodiny máte navarené a zjedené!

Dobrú chuť!


4 komentáre:

  1. Výborný receptík, tiež tieto šúľance robievam...
    Pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Inšpiratívne, už sa teším na svoju vegánsku verziu - chystám v najbližších dňoch. Toto jedlo som vždy zbožňovala, aj keď u nás sa šúľance robili myslím len klasické - zemiakové. Tvarohové musia byť naozaj skvelé, ... ako ja som už dlho "nevidela" tvaroh ... a ani neuvidím ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba ich na tanieri trošku posoliť, budú chutnejšie.

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: